Search

hoe het begon

In 2012 – het jaar van de bij – las Deborah Post het boek De Bijen van Rudolph Steiner. Toen zij de laatste bladzijde van dit boek dichtsloeg, keek zij om zich heen en realiseerde zich dat wat Steiner 100 jaar geleden voorspeld had, zich nu aan het voltrekken was. Namelijk: het uitsterven van de bijen door monocultuur, grasland en land- en tuinbouw gif.

Deborah voelde dat zij voor de bijen (en daarmee ook de mensen) op moest komen. Zij volgde een cursus biologische dynamische landbouw en imkercursus om het probleem van de Bijen te begrijpen. En kreeg dat jaar ook haar eerste eigen bijenvolk bij Op Hodenpijl. Zo leerde zij niet alleen ‘van papier’ hoe slecht het met de bijen ging, maar toen haar bijenvolk het niet redde en stierf middenin de zomer terwijl zij dacht dat alles bloei stond. Maar alles was gras. Toen voelde zij ook echt dat actie NU geboden was.

OPENING NIEUWE RIJKSWEG A4

Op 1 km van Op Hodenpijl werd er gewerkt aan de (opening van) de nieuwe Rijksweg A4 Delft – Schiedam. Dat was de plek waar Deborah haar eerste 6 hectare wilde bloemenberm voor de bijen heeft ingezaaid. Het kostte 1 jaar om dat voor elkaar te krijgen.

BIJENDINERS

Deborah organiseerde 13 BIJendiners om biodiversiteit hoger op de agenda te krijgen in Nederland, met bestuurders van Ministerie, Provincies, Prorail, Waterschappen, ondernemers, grote bedrijven, natuurorganisaties. Hierbij was Felix Rottenberg gespreksleider en het resultaat is dat het 1e project A4 Delft-Schiedam Honey Highway navolging heeft gekregen door heel Nederland. A4 Honey Highway is gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, wegenbouwers en gemeente Midden-Delfland en werd landelijk nieuws via NOS en Telegraaf. Dit was de start van Honey Highway.

buitenplaats van landgoed op hodenpijl

Honey Highway is gevestigd op Op Hodenpijl. En dat is niet toevallig. Dit is de uitgelezen plek om mensen kennis te laten maken met de bijen en wat biodiversiteit ons te bieden heeft. Daarnaast kun je op Op Hodenpijl ook heerlijk biologisch eten en kan Honey Highway grote groepen mensen ontvangen in de kerk of heerlijk buiten op het landgoed.

ons team

Honey Highway bestaat uit een team van ondernemers als voorvechters voor biodiversiteit. Daarnaast experts:

(1) in bijen
(2) biodiversiteit
(3) bodem, zaden
(4) planten en bomen
(5) grondbewerking en onderhoud

Raad van Advies: Philippe Konig (Partner Houthoff), Harry Brockhoff (RvC Dutch Flower Group), Casper van der Kooi (Hoogleraar Biologie), Rob Ouwerkerk (vastgoed), Monique Mulder | Mattmo (Communicatie strateeg).